Pripravte si týchto 7 gurmánskych receptov v teplovzdušnej fritéze

Pripravte si týchto 7 gurmánskych receptov v teplovzdušnej fritéze

Teplovzdušná fritéza je šikovný prístroj, v ktorom si pripravíte chutné recepty a najmä zdravšie. Do teplovzdušnej fritézy ide totiž o 90 % menej oleja ako do klasickej fritézy, vďaka čomu budú mať pokrmy aj nižšiu kalorickú hodnotu. Pripravte si skvelé kuracie stripsy, steakové hranolky, pizzu alebo pečeného lososa. Milovníci sladkého si pochutnajú na brazílskom mrkvovom koláči či čokoládových brownies. Dobrú chuť.

Máte radi smažené pokrmy a chcete si dopriať chrumkavú chuť? Všetko zvládne teplovzdušná fritéza. Môžete v nej variť, piecť, grilovať, rozmrazovať potraviny alebo sušiť ovocie. Tajomstvom teplovzdušnej fritézy je vykurovacie teleso, ktoré rýchlo ohreje vzduch na požadovanú teplotu a ventilátor zabezpečí jeho rovnomerné prúdenie. 

Vďaka tomu stačí použiť minimum oleja. Zároveň nevznikajú škodlivé karcinogény z pripaľovania oleja, ako sa to stáva pri klasickom smažení. Jedlá tak pripravíte zdravšie a s nižšou kalorickou hodnotou, čo ocenia ľudia s nadváhou alebo tí, čo nechcú pribrať. 


TIP: Prečítajte si článok, aké sú hlavné výhody teplovzdušnej fritézy a ako ju vybrať


Pripravili sme si pre vás 7 veľmi chutných receptov, ktoré si urobíme v teplovzdušnej fritéze.

Korenené steakové hranolky z teplovzdušnej fritézy 

1

Suroviny: 

 

  • 800 g zemiakov 
  • olivový olej 
  • soľ
  • sušený cesnak
  • čierne korenie 
  • údená paprika 

Postup prípravy steakových hranoliek: 

Zemiaky zbavíme šupky a nakrájame na plátky široké približne 2 cm a hrubé 0,5 cm. Vložíme ich do misky a pokvapkáme olivovým olejom. Posypeme sušeným cesnakom, soľou, čiernym korením a údenou paprikou. Nakrájané zemiaky veľmi dôkladne premiešame v miske, aby sa koreniny dostali na každý kúsok.

Teplovzdušnú fritézu nastavíme na 200°C a pečieme 28 minút. V polovici času vytiahneme nádobu a zatrepeme ňou, aby sa hranolky premiešali a pootočili. Po uplynutí doby hranolky vytiahneme a môžeme si užiť ich výbornú chuť. Steakové hranolky môžeme podávať aj ako prílohu k ostatným receptom nižšie. 

Kuracie stripsy z teplovzdušnej fritézy

2

Suroviny: 

 

  • 400 g vykostených kuracích stehien 
  • 1 vajce
  • 150 g kukuričných lupienkov 
  • jarná cibuľka 
  • 1 lyžica oleja na smaženie 

Postup prípravy kuracích stripsov: 

Vykostené kuracie stehna očistíme od šliach a tuku. Nakrájame ich na kúsky veľkosti približne 3 x 3 cm a osolíme. Vajce rozklepneme do misky, rozšľaháme vidličkou a pridáme štipku soli. 

V miske si rozdrobíme kukuričné lupienky. Mäso namočíme do rozšľahaného vajíčka a následne obalíme v kukuričných lupienkoch. Kuracie stripsy potom vložíme do teplovzdušnej fritézy, pokvapkáme troškou oleja a pečieme 10 minút na 200°C, v polovici času obrátime. 

Pečený losos z teplovzdušnej fritézy 

dotextu1 (54)

Suroviny: 

 

  • 2 filety z lososa 
  • 2 lyžice olivové oleja 
  • 1 citrón 
  • soľ 
  • čierne korenie

Postup prípravy pečeného lososa: 

Opláchneme si filety lososa v studenej vode a osušíme. Rozkrojíme citrón na polovicu. Jednu časť nakrájame na jemné plátky a z druhej vytlačíme šťavu do misky. 
Filety lososa vložíme do teplovzdušnej fritézy, ideálne ich umiestnime na papier na pečenie. Pokvapkáme ich olivovým olejom a citrónovou šťavou, rovnomerne rozložíme plátky citróna. Teplotu teplovzdušnej fritézy nastavíme na 160°C a pečieme 15 – 20 minút, v závislosti od hrúbky filetov. 

Hovädzí steak z teplovzdušnej fritézy so šalátom

4

Suroviny na steak: 

  • 2 hovädzie steaky 
  • rastlinný olej 
  • 4 vetvičky tymianu
  • 4 vetvičky rozmarínu
  • 2 lyžičky mletého čierneho korenia 

Suroviny na prípravu šalátu:

  • 150 g listového šalátu 
  • balzamiková zálievka 

Postup prípravy steaku a šalátu: 

Hovädzie mäso pod studenou vodou opláchneme a osušíme. Potrieme ho trochou rastlinného oleja, posypeme čiernym korením a vetvičky tymianu a rozmarínu vložíme na aj pod steaky. Teplovzdušnú fritézu vyhrejeme na 190°C, vložíme do nej steaky a pečieme 8 – 13 minút podľa toho, ako veľmi prepečené steaky máme radi. 
Šalát si pripravíme jednoducho tak, že umyjeme 150 g listového šalátu a zmiešame s balzamikovou zálievkou. 

Pizza z teplovzdušnej fritézy 
5

Suroviny: 

  • 2 cestá na pizzu 
  • kečup
  • šunka
  • mozzarella 
  • tuniak vo vlastnej šťave 
  • 1 a ž 2 strúčiky cesnaku 
  • cibuľa 
  • zelené olivy 
  • korenie na pizzu
  • olivový olej 

Postup prípravy pizze: 

Ako základ pizze si rozmixujeme zmes pozostávajúcu z kečupu, 1 – 2 strúčikov cesnaku, 1 polievkovej lyžice olivového oleja a korenia na pizzu. Predhrejeme si teplovzdušnú fritézu na 1 minútu. Cestá na pizzu potreté malým množstvom oleja vložíme do fritézy, nastavíme na 185°C a necháme piecť 1 minútu z každej strany. 

Takto predpečené cesto vytiahneme z fritézy a po celej ploche natrieme základ pizze. Jednu pizzu si obložíme šunkou a mozzarelou a druhú tuniakom, cibuľou a zelenými olivami. Obidve pizze vložíme do teplovzdušnej fritézy, pečieme 7 – 8 minút pri 185°C. 

Čokoládové brownies z teplovzdušnej fritézy 
6

Suroviny: 

  • 100 g horkej čokolády 
  • 100 g kakaového prášku
  • 150 g trstinového alebo kokosového cukru 
  • 100 g masla
  • 2 vajcia 
  • 50 g hladkej múky

Postup prípravy brownies: 

Predhrejeme si teplovzdušnú fritézu na 160°C. V hrnčeku rozpustíme 50 g čokolády a 100 g masla a rozpustenú zmes necháme chvíľku vychladnúť. Do misky pridáme cukor, kakaový prášok, múku a poriadne premiešame. Následne pridáme vajcia, premiešame a prilejeme rozpustenú zmes a znova dôkladne premiešame všetky suroviny. 

Zostávajúcich 50 g čokolády rozdrobíme a časť primiešame do cesta a časť necháme na posyp brownies. Cesto dáme piecť do teplovzdušnej fritézy na 160°C, približne na 15 minút. Po upečení necháme ešte brownies vychladnúť a  maškrtu môžeme podávať. 

Brazílsky mrkvový koláč 
7

Suroviny: 

  • 200 g nastrúhanej mrkvy 
  • 2 vajcia 
  • 170 g jemnej múky s označením T45
  • 180 g práškového cukru 
  • 30 g kukuričného škrobu
  • 1 polievková lyžica tapiokového škrobu
  • 5 g prášku do pečiva (asi polovica vrecúška)
  • 60 g práškového cukru
  • 80 g masla
  • 30 g horkého kakaového prášku
  • 100 ml vody 
  • 100 ml rastlinného oleja 

Postup prípravy koláča: 

Do úzkej misky dáme mrkvu, vajcia a olej a pomocou ručného mixéra zmes poriadne rozmixujeme. Zmes prelejeme do nádoby a pridáme múku, cukor, kukuričný škrob, prášok do pečiva a dôkladne premiešame stierkou.

Nádobu teplovzdušnej fritézy vymastíme maslom, vysypeme ju rovnomerne múkou a nalejeme zmes. Vložíme ju do fritézy a pečieme 40 minút pri 180°C. Koláč vyberieme a necháme vychladnúť. 

Na prípravu polevy si do hrnca nalejeme vodu a prisypeme cukor s kakaovým práškom. Miešame 30 sekúnd metličkou na miernom ohni. Pridáme zostatok masla, tapiokový škrob a premiešame. Hrniec vrátime na oheň a miešame, kým zmes nezhustne. Teraz polevu vylejeme na upečený koláč a rovnomerne rozotrieme.